Skoči na glavno vsebino

Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 15. novembra,
bo že trinajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk.
Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta
dan nameni dodatno pozornost, lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S
praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo
napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski
zajtrk – moj naj zajtrk«.
 Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen
kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev
poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno
zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih
vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk
poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje
sledenje učnemu procesu.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo
sadje slovenskega porekla.
Letošnji Tradicionalni zajtrk bomo izvedli v petek, 15. 11. 2024, med 7.00 in 8.00 uro v
šolski jedilnici.
Vabljeni in dober tek!

 

Erika Medvešek,
organizatorica šolske prehrane

Dostopnost