Skoči na glavno vsebino

»ZAJTRK Z MEDOM – SUPER DAN!«

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na trenutne razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel, kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom. Zato se bo 20. novembra, pri pouku na daljavo, del šolske ure namenilo dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Letos imajo še večjo vlogo tudi starši, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Pomembno je zavedanje naših otrok, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Erika Medvešek, organizatorica šolske prehrane

 

Dostopnost