Skoči na glavno vsebino

Pri vhodu na področje OŠ Bršljin je Komunala Novo mesto postavila nov zabojnik za zbiranje ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA. V ta namen smo v šoli dobili plastenke za zbiranje, ki smo jih razdelili med učence.

ZAKAJ pravzaprav zbirati odpadno jedilno olje? Odpadno jedilno olje ne sodi med na kompost in tudi ne smemo ga zlivati v tla. Olje namreč duši in uničuje mikroorganizme, ki razgrajujejo organske odpadke, predvsem pa onesnaži zemljo. V času padavin se olje izpira v spodnje plasti zemlje in počasi pronica do naše pitne vode – podtalnice. Olja tudi ne zlivamo v WC – školjko ali kuhinjski odtok! Odpadno olje se kot lepilo nalaga na stene kanalizacije, otežuje pretok odpadnih voda in zamaši kanalizacijske cevi. Olje v kanalizaciji kmalu postane tudi vaba in hrana za glodavce.

KAJ NAREDITI z odpadnim jedilnim oljem? Jedilno olje, ki nam ostane od cvrtja in zaradi previsokih temperatur ni več uporabno, nikar ne vrzimo v prej naštete primere. Odpadno jedilno olje najprej ohladimo. S pomočjo lija, ki je priložen plastenki, ohlajeno jedilno olje nalijemo v zeleno plastenko. Ko je plastenka polna jo odnesemo na najbližje zbirno mesto za jedilna olja in vsebino zlijemo v zbiralnik.

ALI SI VEDEL, da 1l odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži 1000 l vode?       

                                          

 ZAKAJ zbirati odpadno jedilno olje? S tem ko zbiramo odpadno jedilno olje ne onesnažujemo okolja. odpadno jedilno olje je odlična surovina za izdelavo biodizel goriva ter pridobivanje bioplina. Iz bioplina lahko potem proizvedejo električno energijo in toploto. Odpadno jedilno olje pa je primerno tudi za izdelavo dišečih svečk.

Povzeto po brošuri Odpadno jedilno olje kot odpadek.

FOTOGRAFIJE

 

Dostopnost