Skoči na glavno vsebino

Noč branja je projekt za spodbujanje branja otrok in mladine. V Nemčiji ga organizirajo že od leta 1988, v Sloveniji pa je bil projekt prvič izveden leta 2007. Noč branja ne prinaša le branja, ampak postavlja v ospredje predvsem ustvarjanje in druženje ob branju. Bršljinčani smo v preteklih letih že sodelovali v projektu noč branja in noč poezije, v tem šolskem letu pa tradicijo zopet obujamo.

Na Osnovni šoli Bršljin smo v sklopu Kulturne šole 6. maja 2022 izvedli noč branja z učenci zadnje triade, ki so opravili bralno značko. Učenci so ob 17.00 prišli v šolo opremljeni s knjigo, bralno lučko in pripomočki za spanje, saj so se domov vrnili naslednje jutro. Dogodek smo začeli z različnimi dejavnostmi, ki so bile povezane s kulturo, umetnostjo in branjem: kviz o kulturi in umetnosti; knjižni bingo; lov na QR kode in sestavljanje besed. Po končanih dejavnostih smo se odpravili v učilnico gospodinjstva, kjer so učenci s pomočjo učiteljev pripravili večerjo: toaste in palačinke. Po okusni večerji so se učenci v telovadnici sprostili z nekaj igrami in debatnim krožkom, nato pa na blazinah in spalnih vrečah z lučko prebirali vsak svojo knjigo.

»Noč knjige je bila zelo zanimiv dogodek. Po zboru v avli smo se razdelili na tri skupine. Prva skupina je odšla na razredno stopnjo kjer smo iskali kode. Ko smo kode našli, smo iz črk začeli sestavljati besede. Naslednja delavnica je bil kviz, kjer smo odkrivali svojo razgledanost v svetu knjige. Vprašanja so si sledila od lažjega k težjemu. Zadnja delavnica mi je bila najbolj všeč. V knjižnici smo iskali različne knjige, ki so bile povezane z navodili za iskanje. Najprej smo morali naslov knjige razvozlati, nato pa knjigo poiskati. Ko je potekel čas za iskanje smo prešteli točke. Naša skupina je imela največ najdenih knjig. Kmalu nas je premagala lakota in odhiteli smo po hrano. V treh različnih zabojih smo imeli sestavine za peko palačink in pripravo toastov s sirom in salamo. Večina se je odločila za pripravo palačink, le najpogumnejši pa smo poprijeli za ‘ribežen’ in ribali salamo in sir. Priprava večerje je potekala približno uro ali dve. Palačinke so bile zares okusne, toasta pa je kar precej ostalo. Nato smo se pripravili na spanje in si v telovadnici uredili ležišča. Vsak je s seboj prinesel knjigo in lahko smo brali. Po branju in pogovarjanju smo odšli spat. Zame je bila noč branja prijetna izkušnja. Preizkusila sem svoje znanje o branju in knjigah. Na delavnicah nam je prav prišla razgledanost in nekaj sreče. Med najboljše stvari pa vsekakor spada kuha odlične večerje, ki smo jo pripravili s skupnimi močmi, branje z nočnimi lučkami in dobra volja. Noč branja mi bo za vedno ostala v spominu. Navdihnila me je k nadaljnjemu branju in vestnemu opravljanju bralne značke. Hkrati pa nas je noč branja med seboj tudi povezala in nam razkrila dobre plati branja in domišljije.«

Julija Redek, 8. c

FOTOGRAFIJE
Dostopnost