Skoči na glavno vsebino

Pot naše ekskurzije nas je vodila preko Ljubljane na Vrhniko. Na avtobusni postaji nas je pričakal vodnik, ki je bil oblečen kot pravi Ivan Cankar. Sprehodili smo se do Ljubljanice, kjer je mali Ivan preživljal svoje otroštvo v t. i. enajsti šoli. Nato smo se po klancu povzpeli do Cankarjeve spominske hiše, ki stoji na mestu, kjer je nekoč stala njegova rojstna hiša, ki pa je leta 1879 pogorela.  Ko smo vstopili vanjo smo občutili spoštovanje do tega velikega literarnega mojstra. Ogledali smo si zbirko predmetov iz tistega časa in njegova literarna dela.

Po ogledu Vrhnike smo nadaljevali pot proti Idriji, kjer smo se podali v podzemlje idrijskega rudnika. Nekoč je bil to drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Vodniki so nas popeljali skozi nekdanje rove, bogate s cinabaritno rudo in svetlečimi kapljicami samorodnega živega srebra. Spoznali smo trdo delo rudarjev in srečali jamskega škrata Perkmandlca. Danes je rudnik vpisan na UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine.

Nato je sledila vožnja do Cerknega, kjer bi si morali ogledati Partizansko bolnico Franjo, a žal so jo letošnje poplave uničile, zato smo si makete bolnišničnih barak ogledali v Cerkljanskem muzeju. Kustosinja nam je na slikovit način predstavila dogajanja med drugo svetovno vojno na območju, kjer je stala bolnica Franja. V drugem delu razstave pa smo spoznali cerkljanske laufarje, ki so ohranili tradicijo maske, ki predstavlja pomemben del cerkljanske kulturne dediščine.

Celodnevna ekskurzija nas je obogatila s številnimi novimi znanji in doživetji. Spoznali smo, kako bogata in raznolika je kulturna in zgodovinska dediščina Slovenije, ter kako pomembno je, da jo spoštujemo in ohranjamo za prihodnje rodove.

 

Devetošolci in učiteljica Dunja Bukovec

 

FOTOGRAFIJE 📷🎬🎶

 

 

Dostopnost