Skoči na glavno vsebino

V torek, 15. oktobra 2019, smo v okviru tehniških dni na osnovni šoli Bršljin organizirali astronomski večer za učence 8. razreda. K sodelovanju smo povabili podjetje Zvezdogled  s katerim uspešno sodelujemo že nekaj let. Učenci, razdeljeni v 2 skupini, so imeli več delavnic. Najprej so opazovali Sonce – izbruhe na njegovi površini ali protuberance. Pri tem so morali paziti na varnost, saj je opazovanje lahko tudi nevarno.

Delo smo nadaljevali v dveh delavnicah, kjer so izdelovali rakete, ki so jih preizkusili še na šolskem igrišču. Posamezne skupine so med seboj tekmovale, komu bodo rakete letele dlje, kar je odvisno od natančnosti izdelave.

V nadaljevanju je ena skupina poslušala predavanje o našem osončju, kjer so spoznali značilnosti planetov in življenje na mednarodni vesoljski postaji (MVP), druga skupina pa je v planetariju opazovala vse, kar vidimo na nebu. Skupini sta se nato zamenjali.

Ob koncu večera smo se odpravili še na opazovanje nočnega neba nad našo šolo. Opazovali smo dvozvezdje (modro in oranžno zvezdo), Saturn in njegovo luno Titan, Jupiter ter njegovi dve luni veliki in mali voz, zvezdo severnico, zvezdne meglice, kasiopeja…

FOTOGRAFIJE

Vodja tehničnega dneva

Janez Sovič

 

 

Dostopnost