Skoči na glavno vsebino

Osnovnošolska knjižnica je za veliko ljudi prva knjižnica, s katero se srečajo in postanejo njeni aktivni uporabniki. Učencem predstavlja prostor za učenje v šoli, ki spodbuja branje, raziskovanje, razmišljanje, domišljijo in ustvarjalnost, kar je bistvenega pomena za pot učencev do znanja ter za njihovo osebno, družbeno in kulturno rast.

S prvim oktobrom stopamo v mednarodni mesec šolskih knjižnic, katerega začetki segajo v leto 1999, ko so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji pa smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav je mednarodni dan šolskih knjižnic prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Vsako leto ima praznovanje posebno temo, kateri šolske knjižnice namenijo pozornost, in letošnja so pravljice in ljudske povesti po svetu. Pri vsakem narodu predstavlja ljudsko slovstvo bogato zakladnico najstarejše narodove kulture in književnosti. Prehajalo je po ljudskem izročilu iz roda v rod in se je pod raznimi družbenimi vplivi, v okolju in času spreminjalo, krčilo in dopolnjevalo. To slovstvo nam odkriva bogastvo ljudske domišljije, iznajdljivosti, duhovitosti, izvirnosti, šegavosti in tudi modrosti. »Nekoč, pred davnimi časi …« pa nas vse takoj popelje v čarobni svet pravljic, ki nam omogočajo, da na kratko pokukamo v življenja vil, velikanov, škratov in ostalih pravljičnih junakov.

Oktober 2021 bo tako idealen za povezovanje skozi pravljice in nova spoznanja o različnih kulturah po svetu. V šolski knjižnici si izposodite slovenske in tuje ljudske pravljice in jih doma preberite skupaj z družino.

Učence in učitelje vabim, da izberejo svojo najljubšo slovensko ljudsko pravljico ali pravljico slovenskega avtorja, ki bi jo priporočili učencem po svetu. Največkrat priporočene slovenske pravljice bodo posredovane na mednarodno zvezo šolskih knjižnic, kjer bodo objavili naš priporočilni seznam. Naslove mi pošljite ali povejte v knjižnici do 15. 10. 2021.

Želim vam pravljičen oktober!

Maja Femc, knjižničarka

Dostopnost