Skoči na glavno vsebino

Spoznali smo pojem POKLIC, povprašali starše po njihovih poklicih in nalogah na delovnem mestu, razmišljali smo, kaj bomo, ko bomo veliki. Ugotovili smo, da za red in lepe frizure v prihodnosti ne bo treba skrbeti, saj bo največ policajev in frizerk.

Za vsako črko slovenske abecede smo poiskali vsaj en poklic, reševali smo uganke o poklicih, poklice smo spoznavali preko knjig in oddaj Firbcologi.

Natančneje smo spoznali delo, naloge, opremo gasilcev in kako lahko postaneš gasilec. Izvedeli smo, da je v velikem Gasilsko – reševalnem centru v Ljubljani v eni izmeni 32 gasilcev. No, mi smo jih ustvarili 29 – skoraj celo ekipo.

Policiste vsi poznamo, njihovo delo tudi, kako policistom pomagajo psi in konji pa smo spoznali v podaljšanem bivanju.

Ustvarili smo nekaj zanimivih, pisanih, barvitih frizur, policijska vozila in gasilce.

Nekateri poklici izginjajo, čeprav so bili včasih nepogrešljivi v vsakdanjem življenju. Brusilec nožev, izdelovalec vrbovih metel, brodnik, prodajalec olja za svetilke, kolar, sodar, cunjar, mlekar … so poklici, ki jih danes (skoraj) ne poznamo več.

Raziskali smo zgodovino dežnika, dele dežnika in poklic dežnikarice. Ste vedeli, da sta v Sloveniji le še dva dežnikarja? Dežnikarica Marija v Ljubljani in dežnikar Tomaž v Kranju. Po kratkem izobraževanju smo tudi mi postali dežnikarji in dežnikarice in izdelali vsak svoj dežnik.

Tudi čevljarjev je danes malo, v Novem mestu imamo dva. Veste, da so čevljarju v starih časih rekli šuštar? Otroška ljudska izštevanka pravi: So opice skakale, so ritike kazale, je šuštarček pršu, jim ritke je zašu.

Bodite zdravi.

Učenci 1.C in 1.D in učiteljica Janja

FOTOGRAFIJE

 

Dostopnost