Skoči na glavno vsebino

28. maja 2022 mineva 20 let od smrti ene najbolj znanih slovenskih ilustratork, Marije Lucije Stupica. Rojena je bila 13. decembra 1950 v Ljubljani. Odraščala je v družini umetnikov; njen oče Gabrijel je bil slikar, mama Marlenka pa je šolana slikarka in izvirna ilustratorka mladinske literature. Lucija je bila že kot otrok slikarjev model in je kot lik, muza ali s svojimi igračami in risbami nenehno prisotna v očetovih slikah. Tudi hči Marije Lucije Stupica, Hana Stupica, je ilustratorka.

Marija Lucija Stupica je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. Že v času študija se je ukvarjala z ilustriranjem knjig za otroke in sodelovala v otroškem periodičnem tisku. Po končanem študiju se je povsem posvetila knjižnemu slikarstvu – ilustraciji za otroke in mladino. Med najbolj prepoznavnimi so njene ilustracije v delih velikih pravljičarjev kot sta brata Grimm in H. C. Andersen.

Za svoja dela je prejela vse najpomembnejše domače strokovne nagrade (tri Levstikove nagrade, nagrado Prešernovega sklada, dva Grand Prixa Hinka Smrekarja Slovenskega bienala ilustracij kot najvišjega domačega priznanja na področju ilustracij). Prejela je tudi nekatere izmed pomembnejših nagrad v tujini (Beograjski knjižni sejem, Zlato jabolko Bienala ilustracij v Bratislavi, verjetno najpomembnejša pa je uvrstitev v finalni izbor za Andersenovo nagrado IBBY).

Razstavljala je samostojno in na preglednih razstavah, v mnogih galerijah doma in v tujini. Bila je  vsakoletna udeleženka pomembne pregledne Mednarodne razstave ilustracij v italijanskem mestecu Sarmede, kjer so ji leta 2003 pripravili veliko retrospektivno razstavo kot eni najpomembnejših svetovnih ilustratork.

Stupica je s svojimi podobami obogatila številne pesniške zbirke, pravljice in druge zgodbe domačih in tujih avtorjev. Svet njene likovne poetike je bil najbližji danskemu pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, ki ga je tudi največkrat ilustrirala – pravljice Kraljična na zrnu graha, Leteči kovček, Pastirica in dimnikar, Mala morska deklica ter Svinjski pastir. Posebej ljubi so ji bili poetični teksti, pripovedi, ki temeljijo na domišljiji in so zapisani v metaforičnem jeziku polnem domislic in sporočil.

Marijo Lucijo Stupica so spoznali tudi četrtošolci podaljšanega bivanja. Skupaj s knjižničarko so pripravili razstavo o ilustratorki. V knjižnici so se razdelili v tri skupine: prva se je preizkusila v ilustriranju slikanic, ki so jih imeli najraje; druga je na računalniku iskala podatke o Mariji Luciji Stupica; tretja je oblikovala naslov razstave.

Dostopnost