Skoči na glavno vsebino
  1. marca praznujemo 120. obletnico rojstva slovenskega pesnika Srečka Kosovela. Ob tej priložnosti smo z učenci knjižničarskega krožka pripravili bralno čajanko. Ob čaju in piškotih smo v knjižnici prebirali pesmi Srečka Kosovela, vsak učenec pa je poljubno pesem ostalim prebral tudi na glas. V knjižnici si lahko izposodite Kosovelove otroške pesniške zbirke Moj sončni dan, Medvedki sladkosnedki, Zlati zvončki, Sonce ima krono in Deček in sonce, poleg tega pa si v vitrini ob knjižnici ogledate razstavo njegovih del.

Poleg Kosovelove obletnice marca praznujemo tudi dan poezije. 21. marca poteka svetovni dan poezije, ki je priložnost, da počastimo pesnike, oživimo ustno izročilo pesniških recitalov, spodbujamo branje, pisanje in poučevanje poezije.

»Poezija je stanje duha in srca. Izraz neizmerne žalosti in hkrati izraz neizmerljive radosti. Skupek besed, ki presegajo svoj pomen. Poezija so v trenutek ujeta čutenja. Torej, »pesmi – če nastajajo – nastajajo predvsem iz občutka brezmejne opojne sreče ali pa iz najbolj črnega obupa; pri tem je zanimivo, da se prve kaj rade kmalu izpojejo, medtem ko drugim noče in noče biti konca …« (Janez Menart)

Vabljeni, da svetovni dan poezije preživite ob branju svoje najljubše pesniške zbirke, jo delite z drugimi ali odkrijete nove najljubše pesmi, ki naj vam polepšajo dan.

Vir:  https://www.aspnet.si/teme-in-mednarodni-dnevi/mednarodni-dnevi/svetovni-dana-poezije.html

 

 

Dostopnost