Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan knjige po vsem svetu poteka 23. aprila. Posvečen je promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta.

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija, 23. aprila, podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: ‘Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!’ Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Ob tej priložnosti si lahko ogledate razstavo, ki so jo pomagali narediti učenci knjižničarskega krožka. Ker praznujejo knjige smo poiskali nekaj knjig, ki govorijo o knjigah. Preberete lahko tudi lepe misli o knjigah in branju.

Naj bo tudi vaš 23. april posvečen branju in knjigi. Preživite ga v družbi besed, knjižnih polic in svojih najljubših domišljijskih junakov. Za navdih in popotnico v pomladno branje pa se za začetek potopite v pesem o knjigo slovenske pesnice in pisateljice Bine Štampe Žmavc.

 

Bina Štampe Žmavc

 

Knjiga

Knjiga predvsem si želi biti živa.

Čutiti svoj hrbet in svoje strani,

z roko, ki ji liste pokriva,

v majhnem osončju večerne luči.

 

Vrstica za vrsto bolj očarljiva

odstira zgodbo knjižnih strani,

zapeljivo še skrita, hkrati odkriva –

bajavka slutnje tisoč ene noči.

 

Da bi za čelom potopil se v sanje,

vse do neznanih knjižnih globin,

iskalec besed potapljal se vanje,

po čudežni gral za knjižni spomin.

 

Neučakano med strani radoživo

bi galopiral z zgodbo čez svet,

neukročeno držal se za grivo

vranca magije onstran besed.

 

Vir: https://www.aspnet.si/teme-in-mednarodni-dnevi/mednarodni-dnevi/svetovni-dan-knjige-in-avtorskih-pravic.html

 

FOTOGRAFIJE 📷🎬🎶

 

Knjižničarka

Dostopnost